Goldstars SE Logo GoldStarS SE

WTF Taekwondo Szakosztály

  •  
  •  
  • Facebook
  •  

A Taekwondo rövid története

A Taekwondo (ejtsd tekvandó) több mint kétezer éves hagyományokra visszatekintő koreai eredetű harcművészet, mely napjainkra a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb amatőr küzdősportjává fejlődött.
Szó szerinti fordításban: a tae – láb, rúgás lábtechnika, a kwon – ököl, ütés, kéztechnika, a do – út, művészet, szabadon fordítva a lábbal és a kézzel küzdés művészetét jelenti. A Taekwondo azonban nem csak egyszerűen rúgás és ütés, nem csak önvédelmi rendszer vagy küzdősport, hanem ennél sokkal több. A koreaiak megközelítésben életút, életforma, melynek célja, hogy gyakorlása révén harmonikusan fejlődjön a szellem, a lélek és a test.
A WTF (World Taekwondo Federation) világszövetség 189 tagországában több mint 50 millióan űzik, ezt a látványos sportágat, melynek jellemzője a sokrétű és színes lábtechnika.
A WTF 1973-ban alakult meg Szöulban. Első vezetője Dr. Un Yong Kim, aki hosszú évekig többek közt a NOB alelnöke is volt. Jelenlegi elnöke Chungwon Choue.
A WTF 1975 óta tagja a Nemzetközi Sportszövetségek Szervezetének (AGFIS), 1980-ban elismerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC). 1988.-ban Szöulban és 1992.-ben Barcelonában bemutató versenyszámként szerepelt az Olimpián. 2000.-ben Sydneyben került először a WTF Taekwondo az Olimpia hivatalos verseny-programjába.
2016-ig a WTF Taekwondo a judo mellett biztosan az egyetlen olyan harcművészeti ág lesz, amelyik Olimpia műsorában is szerepel.

A WTF hazai története

Hazánkban, 1989-ben indult meg a WTF Taekwondo terjesztése. Az önálló Magyar WTF Taekwondo Szövetség 1990-ben alakult meg. Alapítója és a mai napig elnöke Patakfalvy Miklós 6. Danos mester, aki 1999 óta az Európai Taekwondo Szövetség (ETU) elnökségének is tagja.
Szövetségünk 1989 óta tagja a WTF-nek, 1990 óta az Európai Taekwondo Szövetségnek (ETU). 1994-ben hivatalos tagjai lettünk a Magyar Sportszövetségnek, majd a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Alapító tagjai vagyunk az Olimpiai Sportágak Szövetségének és a Nemzeti Sportszövetségnek.
Szövetségünkhöz jelenleg 26 klub, szakosztály tartozik. Tagjaink száma kb. 1000-1500 fő, folyamatosan emelkedik.
Versenyzőink több nagyszerű eredményekkel büszkélkedhetnek. Kiemelkedő versenyzőink közül néhány, közel sem a teljesség igényével: Engrich Marianna (1964-1996), Hórvölgyi Eszter, Salim Gergely és Salim József. Utóbbi Sydneyben olimpiai 5. helyezést szerzett. Újabban Tóth Balázs, aki 2007-ben VB bronzérmet szerzett és Kotsis Edina, aki 2010-ben megszerezte sportágunk első VB-EB aranyérmét a Harkovban rendezett U21 Európa Bajnokságon.

A veresenyszabályokról röviden

A WTF Alapszabálya és versenyszabályai az Olimpiai Charta szellemében készültek. Fő szempontja a versenyzők egészségének, testi épségének védelme. Ennek megfelelően a küzdelmek során kötelező a védőfelszerelések használata: mellkas-védő, fejvédő, lágyékvédő, sípcsont- és alkarvédő, (gyerekeknél lábfejvédő is), fogvédő, kézvédő kesztyű.
A mérkőzések felnőtteknél és a junior korosztályban háromszor két percesek, közöttük egy perc pihenővel. Gyerekeknél kétszer vagy háromszor másfél perc fél perc pihenővel A küzdelmek során teljes erővel (full-contact) kell a találatokat bevinni az érvényes találati felületre. A fejrúgás három pontot, minden egyéb találat egy pontot ér, fordulásból végrehajtott rúgásért plusz egy pont jár. K.O. lehetséges.
Érvényes felület: a fej elülső része, valamint az öv feletti testrészek a gerinc vonalának kivételével. Ennek támadása tilos bármilyen technikával, továbbá tilos a fej támadása is kéztechnikákkal.
A küzdelmek nemek és korosztályok szerinti súlycsoportos rendszerben folynak. A küzdelmeket egy vezető bíró és három pontozóbíró értékeli. A tiszta eredmények érdekében elektronikus pontozórendszert, és pár éve a testrúgások jelzésére elektronikus találatjelzőt használnak. A versenypást mérete: 10 m x 10 m.