Goldstars SE Logo GoldStarS SE

WTF Taekwondo Szakosztály

  •  
  •  
  • Facebook
  •  

Hapido – Önvédelem

A hapkido koreai harcmővészet, amelyet a 20. század közepén fejlesztettek ki. Eredete visszavezetheto a japán Daito Ryu Aiki Ju Jitsura, ugyanúgy, mint az Aikido. Emellett az ősi koreai harcmüvészetek (tae-kyon, soo-bak) elemeit is magába foglalta.
A Hapkido számos fegyveres és fegyver nélküli technikát alkalmaz. Minden alkalmazható, ami az önvédelmet szolgálja, ütés, rúgás, a végtagok feszítése, törése vagy az ellenfél dobása. A támadás erősségéhez igazodva az ellenfél érzékeny élettani pontjaira fejt ki hatást, úgy hogy minimális erővel maximális hatást ér el.
Az önvédelem elsajátítása révén a tanulók olyan tapasztalatokra tesznek szert, amelyek saját testi épségük megóvását célozza, változó, esetleg szélsőséges körülmények között is. Nagyon sok különböző fegyver nélküli és fegyveres technika megtanulható. Fegyver minden lehet: könyv, golyóstoll, esernyő, bármi, amit az ember éppen megragad.

Rövid története

Japán 1909-ben megszállta Koreát. Ekkor került kalandos körülmények között Japánba Choi Yung Sul, akit a Hapkido megalapítójának tekintünk. Sogaku Takeda vette magához, aki akkor Daito Ryu Aiki Ju Jitsu nagymestere volt. Itt ismerkedett meg ezzel a harcművészettel, amit Takeda mester tanítványaként az évek során tökéletesen elsajátított.
A II. világháború után Korea felszabadult. Sok koreaival együtt Choi mester is hazatért, és a tradicionális koreai harcművészetek elemeivel (tae-kyon, soo-bak) ötvözte a megtanult rendszert. Így alakított ki egy sajátosan koreai, de japán alapokon álló harcművészet. E!z volt a Yu Kwon Sul.
A ma ismert Hapkido nevet Choi egyik első tanítványa Ji Han Jae adta. Sokan a Hapkido második alapítójának őt tartják. Ji 13 éves korában kezdte meg tanulmányait Choi Yong Sul mellett. Ji mester 23 éves korában megnyitotta Koreában saját iskoláját és elnevezte a tanult harcművészetet Hapkido-nak.

Do Am Hapkido Szövetség

Egyesületünk a Magyar Do-Am Hapkido Szövetség tagja. A szövetség feladata a Hapkido terjesztése és tanítása, egységes, kötelező minőségi elvárásokat állít fel az oktatással és az oktatókkal szemben. Tagjai közé tartoznak magánszemélyek és egyesületek. Tagjainak képzésére és további kvalifikálásukhoz rendszeresen szervez a szövetség szemináriumokat, tanfolyamokat.
A Nemzetközi Do-Am Hapkido Szövetség vezetöje Bang Kyung Won nagymester.

Bang Kyung Won (Hapkido 8. Dan, Taekwondo 7. Dan)

Koreában már régóta a Hapkido egyik legfontosabb személyiségeként jegyzik. 2003-ban a koreai kormány a Hapkido és a Taekwondo nemzetközi elterjesztésében végzett tevékenységéért kitüntette.
A Hapkido egyik alapítójának tekintett Ji Han Jae, majd Kim Hung Su nagymestereknél tanult. Mestereivel a Bang nagymester még ma is szoros kapcsolatban áll. 1974-1976 között a taekwondo katonai válogatott tagja. 1975-ben megnyerte a Koreai Elnöki Kupát. 1978-ban Hapkido mester lett, majd három évig a Daewoo konszern akkori elnökének személyi testőreként dolgozott.
1981 óta Gran Canarian él, iskolát vezet, ahol Hapkidot és Taekwondot oktat. Évente rendeznek Hapkido és Taekwondo Gálát, aminek bevételét Bang nagymester minden évben szellemileg és testileg hátrányos helyzetű gyermekek támogatására ajánlja fel. (San Juan de Dios, Gran Canaria). Nős, két fia és egy lánya van.